søndag den 8. maj 2016

Guldalderen og Lundbye


I guldalderen (1800-tallet) var det meget populært at male smukke landskabsbilleder.  Det er en periode, hvor kunsten virkelig hylder det smukke, romantiske og idylliske gennem kunsten, og man fremviste landet fra sin absolut bedste side. Det var med til at skabe national bevidsthed og stolthed blandt danskerne.

J. Th. Lundbye


Johan Thomas Lundbye var en maler og tegner, der levede fra år 1818-1848, hvor han døde, da han ved et uheld blev ramt af en kugle fra et gevær under forberedelse til at gå i krig.
Taget i betragtning af, at han ikke nåede at fylde 30 år, nåede han at male en hel del. Han malede omkring 400 malerier, hvoraf langt de fleste var landskabsbilleder, specielt fra den sjællandske natur. I sin dagbog i 1842 skrev han:
"Hvad jeg som Maler har sat som mit Livsmaal er: at male det kjære Danmark, men med al den Simpelhed og Beskedenhed, som er saa characteristisk for det"
Han ville altså, ligesom guldalderens øvrige malere, hylde Danmark gennem naturalistiske billeder.
Selvom hans malerier var naturalistiske, men ikke altid helt realistiske, idet han godt kunne finde på at pynte lidt på maleriet for at romantisere det yderligere. Han malede aldrig udenfor, men tegnede sine skitser her, hvorefter han tog hjem for at male selve billedet.

Farveperspektiv og horisontlinjer

Farveperspektiv

Farver har en evne til at skabe dybde. Varme farver, som eksempelvis rød, trækker sig frem i billedet. Kolde farver såsom blå trækker sig derimod tilbage i billedet. Hvis man for eksempel vil få en figur til at fremstå som tættere på i et billede, kan man derfor med fordel male den i en varm farve.
Også mætheden af farven spiller en rolle ift. hvor langt fremme eller tilbage i billedet et motiv fremstår. Jo mere mættet, jo tættere på - jo mindre mættet, jo længere væk. 
Billedet til højre er et godt eksempel. De varme, efterårsprægede blade blive trukket frem i billedet. Den næsten sorte farve i træstammerne får den blå farve til at virke endnu koldere end den ellers ville, så det bidrager yderligere til, at farven trækker sig tilbage i billedet. Da farven i stammerne er meget mættede, trækkes de langt frem i billedet. 

Horisontlinjer

Horisontlinjen i "Udslidt" som ses til højre, er meget høj. Det gør, at der kommer en dybde i billedet, og at marken kommer til at synes meget lang.Man får en fornemmelse af, at personerne på billedet er helt alene, og at der er meget langt til hjælp. Havde horisontlinjen været lavere og marken dermed kortere, ville de ikke synes så afsides. På den måde kan horisontlinjer også ændre på det, som billedet fortæller.






Mit landskabsmaleri


Vi skulle vælge én farve, og så bruge enten sort eller hvid til at skabe flere nuancer af farven. Jeg valgte farven lilla. Først malede jeg hele billedet med den lyseste nuance, og så tegnede jeg først en, så to, så tre bjerglinjer - jeg brugte mørkere og mørkere nuancer.
Her kan man tydeligt se, hvordan mætheden af farven afgører, hvor langt fremme eller tilbage i billedet, objektet fremstår.
Til sidst skulle jeg have malet en sort på billedet, men det fik jeg ikke gjort. 










Kirstinbilledet og middelalderen

Inden jeg begyndte at male, lyttede jeg til Kirstin-sangen, mens jeg fulgte med i sangteksten på papir. Jeg valgte nogle af de vigtigste scener ud og tegnede dem, som jeg forestillede mig dem i hovedet. 

Jeg valgte: 

1. Hvor Kirstin danser i engen - tegningen længst til venstre
2. Hvor bejleren bliver først væk af Kirstins fars mænd - tegningen øverst
3. Hvor Kirstin, uden at hun ved det, spiser bejleren - tegningen til højre
4. Kirstin, der er død - tegningen nederst
5. Kirstin der skal til at drikke af kanden.


Middelalderen


Middelalderen er en periode i Europas historie var ca. 500-1500.
Middelalderens billedkunst var meget centreret om kristendommen. Det betød også, at man i middelalderen kunst efterhånden bevægede sig væk fra antikkens klassiske træk, der var inspireret af naturen. Man ville fokusere mere på at fortælle om og hylde det guddommelige. Både Gud, Jesus og Jomfru Maria blev hyldet i den farverige kunst, men man fokuserede især på Jomfru Maria og moderkærligheden, som hun følte for Jesus.
Kirkerne udsmykkede og malede man med bibelske fortællinger. Man fokuserede meget på at fortælle historier, og også så analfabeterne, der udgjorde den største del af befolkningen, kunne forstå dem.

Man kan generelt kende billeder fra middelalderen ved følgende træk:

- De er flade. Der bliver altså ikke brugt linjer til at skabe dybder og perspektiv
- De har ingen skygger, netop fordi de er flade
-  De er symbolske
. Religiøse fortællinger, ofte de meget velkendte
- De er en del af en større helhed, eksempelvis en væg eller et tapet
- De følger en plan eller skabelon, åndens og håndens arbejde er adskilt




dybder og linjer (perspektiv)



Ved brug af hjælpemidler, kan man skabe dybde i billeder. Det kaldes perspektiv. Med perspektiv kan man for eksempel afbilde tredimensionelle objekter på en todimensional flade. På billedet her til højre er et eksempel på, hvordan man ved hjælp af dybder og linjer, kan skabe en illusion af, at det, man ser på har en rumlighed, selvom fladen i virkeligheden er todimensional. Det ligner et fotografi, fordi linarperspektivet er så godt konstrueret. 

Før fotografiet kom til, var perspektivisk konstruktion den eneste måder, hvorpå man kunne komme så tæt på virkeligheden som muligt, når man eksempelvis skulle male bygningsværker. Der var interesse for denne perspektiviske afbildning allerede tilbage i oldtiden, men især i renæssancen blev det populært.

søndag den 17. april 2016

Billedkunsteksamen 1



Før jeg gik i gang med mit eget værk, skulle jeg finde min inspirationskilde. Det var svært for mig at komme i gang, da jeg har meget svært ved at tænke kreativt, og jeg kunne slet ikke få nogle idéer. Jeg prøvede så at brainstorme lidt, men min fantasi var stadig begrænset, så jeg synes ikke rigtig jeg kunne bruge de få idéer, jeg havde.
Jeg valgte så bare at begynde at søge på blå malerier og kunstnere, der arbejdede meget med blå.
Jeg blev enig med mig selv om, at jeg gerne ville analysere en kunstner, fordi jeg tænkte, at det ville være mere spændende end blot at analysere ét værk.
Ps. Krøyer var ret oplagt, idet han boede i Danmark og brugte farven blå meget. Ham kom jeg dog ret hurtigt fra igen, da jeg synes det ville være lidt for kedeligt at arbejde med hans naturalistiske/impressionistiske billeder. Jeg tænkte, at jeg nok ville syntes det var mere spændende at arbejde med en maler, der malede symbolistiske eller ekspressionistiske billeder.
Det ledte mig hen til Edvard Munch. Jeg besluttede mig for at jeg ville lave en analyse af ham og hans kunst, og så hive eksempler fra forskellige af hans malerier ind i analysen.
Da jeg var kommet i gang med det, syntes jeg efterhånden at analysen af ham blev for danskfaglig, hvilket jeg syntes var svært at undgå. Samtidig blev det også for omfattende, bla. fordi hans eget liv har præget hans mange værker så meget, og fordi han har været igennem både naturalisme, impressionisme, symbolisme, ekspressionisme m.fl. Det ville blive for bredt, syntes jeg. Derfor tænkte jeg, at nu ville jeg bare tage et af hans værker, og så bruge det til inspirationskilde til mit eget værk. Det blev så ”Angst”. Her brugte jeg den blå farve til at vende stemningen i billedet fra negativ til positiv.
Ved siden af valgte jeg til sidst at analysere ”The dead mother”, fordi jeg gerne ville give et eksempel på, hvordan Munch brugte den blå farve i hans kunst, hvilket jeg ikke syntes jeg så godt kunne med ”Angst”, da den blå farve ikke er så dominerende i det værk.
"The dead mother"-analysen nåede jeg at blive færdig med, da det gik op for mig, at jeg ikke vil kunne bruge billedet til at referere til mig eget værk, da de ikke som sådan har noget med hinanden at gøre - udover at jeg ved begge kan referere til følelser/begivenheder i Munchs liv, men til vidt forskellige steder i hans liv. Det syntes jeg, var for tyndt.
Samtidig var jeg gået i gang med at analysere "Angst", da jeg lod mærke til hvor meget dette billedet mindede om Munchs mest berømte maleri, Skriget, der var malet året før. I Skriget bruger han dog den blå farve mere, så den ville også være relevant for eksamensemnet. Derfor valgte jeg i sidste ende at lave en fuld analyse af Angst og sammenligne den med skriget. Jeg ville så kunne perspektivere mit eget værk til Angst ved at forklare, hvordan man kan ændre stemningen ved hjælp af farver. Om mit eget værk og Skriget vil jeg kunne snakke om den positive og negative effekt den blå farve kan tilføre.




Analyse af "Angst" fra 1894



 Billedet er fra broen i Nordstrand, der ligger lige udenfor Oslo. Lige under broen lå et hospital for sindssyge, og mange var sprunget i døden herfra.

I forgrunden ses 3 mennesker; en kvinde og to mænd, hvoraf den ene ser lidt deform ud i ansigtet sammenlignet med de andre. Hans øjne er store, mens hans pupiller er meget små, og han har ingen iris i øjet. Der medfører, at han kommer til at se sjæleløs ud. Tomheden i hans ansigt gør, at jeg tænker, at han bliver styret af noget, måske en følelse, der meget vel kunne være angst.
Kvinden ser meget sørgmodig ud, måske endda næsten udtryksløs. Mundvigene peger nedad og blikket er fjernt. Den grønlige farve i deres ansigter kan også understøtte ovenstående påstande, da den symboliserer karakterløshed og passivitet.
I mellemgrunden ses flere mennesker, der er meget utydelige. Alle menneskerne på billedet er i færd med at passere en bro. Der er også en flod i baggrunden, hvis vand er i blå/violette farver. Disse farver symboliserer ligeledes passivitet, men også følelsesløshed, frygt og depression. Der er store bølger i vandet , og penselbevægelserne er cirkulære, så det ligner en hvirvelstrøm i vandet. Det giver en følelse af uro, kaos og mangel på kontrol. Midt i hvirvelstrømmen er to skibe fanget, der kan symbolisere menneskernes psykiske fangenskab. Det cirkulære har som medbetydning også evigheden. Menneskerne kan ikke undslippe angsten.
I baggrunden er himlen, der er malet i farverne rød, gul og turkis.
Den røde farve er aggressiv, mens den gule symboliserer følelsesmæssig skrøbelighed og irrationalitet. Turkis fortæller om følelsesmæssig ubalance. Himlen er lige som floden urolig.


Referering til "Skriget"

Billedet minder rigtig meget om Munchs mest berømte maleri, Skriget, fra 1893. Billederne har udsigt fra den samme bro udover broen i Nordstrand.
På samme måde i Angst som i Skriget, bruger han penselstrøgene til at skabe uro i billedet, og her kan også de cirkulære penselstrøg genkendes. Farverne i himlen ligner hinanden, men i Skriget er de dog mere "skrigfarvede", fristes jeg til at skrive - eller mere kraftige. Dette fremhæver aggressionen, der er mere til stedet i her end i Angst, der i højere grad fremhæver den mere passive frustration. Det, at rød og gul er kontrastfarver, gør at de hver især fremhæver hinanden og bidrager yderligere til uroen og aggressionen. Udover forskellene i farvernes tone, kan man også se kan man også se aggressionen i mandens kropssprog i Skriget. Hænderne holdes for ørene og mund og øjne er vidt åbne - han skriger. På billedet her er rækværket på broen også mere tydelig. Rækværket, der har rette linjer har en slags "sugende" effekt, der igen fremhæver aggression - der sker mere her.
Munch bruger også farven blå mere i Skriget, hvilket fremhæver kulden og ensomheden. Skriget sætter i modsætning til Angst den ensomme fortvivlelse i fokus, hvor fortvivlelsen og desperationen i Angst bæres af en gruppe.

Mit eget værk

Analyse kommer mandag 18/4

Mit værk er inspireret af "angst". Jeg har forsøgt at vise, hvordan man ved hjælp af farver kan ændre stemningen i et billede.
Først og fremmest kan man se, at jeg ved at bruge blå fremfor rød og gul, gør billedet mere realistisk, fordi himlens og vandets naturlige farve er blå. På det originale billede, gør de benyttede farver billedet ekspressionistisk.
Ved hjælp af den blå farve, bliver billedet mere harmonisk end det originale maleri, idet blå er en meget harmonisk farve, der skaber et harmonisk indtryk. Det, at jeg ikke har valgt at lave de samme cirkulære penselstrøg som Munch, gør at værket ikke bliver så uroligt at se på, hvilket tilføjer yderligere harmoni til billedet.
Mit værk og det originale er også eksemplet på, at en kold farve ikke nødvendigvis har en negativ følelsesmæssig virkning, ligesom en varm farve ikke nødvendigvis har en positiv følelsesmæssig virkning. De varme røde og gule farver i det originale værk kombineret med ansigtudtrykkene på menneskerne, får mig til at tænke på en varm, dunkende hovedpine eller en feber. Kigger man så bagefter på mit værk, får man en noget lettere følelse. Den kølige blå farve virker lettende, lidt som en kølig prise. Den blå farve bliver dog gjort lunere ved hjælp af den gule sol, fordi man ved sol, himmel og vand, hvilket man forbinder med en sommerdag.

fredag den 15. april 2016

Billedkunsteksamen

Analyse af ”The dead mother” af Edvard Munch, 1900

Billedet forestiller en lille pige, der holder sig for ørene, mens hendes døde mor ligger i sengen bag hende.
Pigen, der er iklædt støvler, strømpebukser og kjole, står i forgrunden er fokuspunktet i billedet. I baggrunden ligger den døde mor i sin seng. Der er ingen mellemgrund.
Jeg tror, billedet er inspireret af Munchs egen barndom. Han var 5 år, da hans mor døde af tuberkulose. Pigen på billedet ser ud til at være omtrent samme alder. Han var meget knyttet til sin mor, så det var naturligvis hårdt for ham at miste sin mor i så ung en alder. Han udtrykker den tristhed han selv følte gennem pigen i billedet. Generelt er han meget inspireret af hans eget liv i sine værker.
De repræsenterede farver i billedet er forskellige nuancer af hvid, blå og brun.
Det brune symboliserer naturen. I denne sammenhæng døden – naturens gang; af jord er du kommet, til jord skal du blive. Den brune farve har dog også nogle orange nuancer på billedet, som kan symbolisere den frustration, man også kan se i pigens ansigtsudtryk og kropssprog. Hun holder sig for ørene, som om hun ikke kan rumme de følelser, hun føler.
Det hvide på pigens tøj symboliserer uskyld og sårbarhed. Munch føler sympati med den lille, uskyldige pige, der skal udsættes for den store smerte det er at miste sin mor, fordi han selv har prøvet det. Hun er sårbar, fordi hun er en lille pige, der nu ikke længere har en mor.
Munch bruger i billedet den blå farve til at udtrykke flere betydninger. Den udtrykker den kulde, pigen føler efter at moderen har forladt hende. Den står lidt i kontrast til den varmere brune/orange farve. Pigens ansigt er varmt, hvilket symboliserer liv. Derimod er moderens ansigt koldt, hvidt og blåt, hvilke symboliserer kulde og død.
Det blå er mest dominerende i den øvre del af billedet, hvor den døde mor ligger, mens den brune/orange farve er fokuseret i gulvet, hvorpå pigen står. Det skaber yderligere en kontrast mellem himmel (hvor moderen nu er) og jorden. Man kan altså fornemme en afstand mellem dem. Den måde han har ført penslen på gør, at det blå ser lidt ”gennemsigtigt” ud. Det kan forestille en vind/brise/sky, hvilket bidrager yderligere til kulden i billedet. Det kan også meget vel symbolisere noget åndeligt i forhold til moderens død. Skyen kan også symbolisere pigens sindstilstand. Den ser ud til at kredse om hende, hvilket kunne vidne om den tristhed, frygt og ensomhed, hun føler.
Billedet er ekspressionistisk. Det kan man se ved den måde, Munch bruger farverne til at udtrykke følelser og stemning.



Mit eget værk
Før jeg gik i gang med mit eget værk, skulle jeg finde min inspirationskilde. Det var svært for mig at komme i gang, da jeg har meget svært ved at tænke kreativt, og jeg kunne slet ikke få nogle idéer. Jeg prøvede så at brainstorme lidt, men min fantasi var stadig begrænset, så jeg synes ikke rigtig jeg kunne bruge de få idéer, jeg havde.
Jeg valgte så bare at begynde at søge på blå malerier og kunstnere, der arbejdede meget med blå.
Jeg blev enig med mig selv om, at jeg gerne ville analysere en kunstner, fordi jeg tænkte, at det ville være mere spændende end blot at analysere ét værk.
Ps. Krøyer var ret oplagt, idet han boede i Danmark og brugte farven blå meget. Ham kom jeg dog ret hurtigt fra igen, da jeg synes det ville være lidt for kedeligt at arbejde med hans naturalistiske/impressionistiske billeder. Jeg tænkte, at jeg nok ville syntes det var mere spændende at arbejde med en maler, der malede symbolistiske eller ekspressionistiske billeder.
Det ledte mig hen til Edvard Munch. Jeg besluttede mig for at jeg ville lave en analyse af ham og hans kunst, og så hive eksempler fra forskellige af hans malerier ind i analysen.
Da jeg var kommet i gang med det, syntes jeg efterhånden at analysen af ham blev for danskfaglig, hvilket jeg syntes var svært at undgå. Samtidig blev det også for omfattende, bla. fordi hans eget liv har præget hans mange værker så meget, og fordi han har været igennem både naturalisme, impressionisme, symbolisme, ekspressionisme m.fl. Det ville blive for bredt, syntes jeg. Derfor tænkte jeg, at nu ville jeg bare tage et af hans værker, og så bruge det til inspirationskilde til mit eget værk. Det blev så ”Angst”. Her brugte jeg den blå farve til at vende stemningen i billedet fra negativ til positiv.

Ved siden af valgte jeg til sidst at analysere ”The dead mother”, fordi jeg gerne ville give et eksempel på, hvordan Munch brugte den blå farve i hans kunst, hvilket jeg ikke syntes jeg så godt kunne med ”Angst”, da den blå farve ikke er så dominerende i det værk.

lørdag den 19. marts 2016

Maleri med farveperspektiv

Skulpturanalyse

SKULPTURANALYSE


Til at starte med lavede vi en skitse af det monster, vi ville lave ud fra nogle kriterier om, hvad der karakteriserer et monsters udseende.




 Til at lave den brugte vi ostevoks, som vi skar med en ostehøvl, varmede op i fingrene, så vi kunne forme den til en monsterskulptur.

 

Kroppen ligner lidt en blanding af en snegl, en slange og en skorpion. Den har en tyk, spids hale, en tyk underkrop, der bliver smallere og smallere op til halsen og hovedet. I hovedet har den en bred, halvåben mund og spidse øjne, der ligner horn. Den har ingen ben, men to korte arme.

Den er oprejst og glider/slanger sig hen over jorden, så den er samtidig i bevægelse. Selve kroppen er relativt symmetrisk, men i hovedet sidder asymmetriske øjne og mund. Øjnene er begge spidse, men det ene er større end det andet, og de peger ikke i samme retning.
Materialet er hårdt og skulpturen er blank og helt sort, men overfladen er lidt ru og riflet.
Skulpturen er placeret på en sokkel, hvis grænser den overskrider. Den modarbejder skulpturens bevægelse, fordi skulpturen forestiller at glide henover jorden i en slangende bevægelse.

Man får mest ud af at se på den skråt fra siden, så man både får kroppen med fra siden, men også ansigtet.




onsdag den 16. marts 2016

"Helena og El pescador" socialanalyse





Hvilke sociale felter optræder værket i? (Fx økonomiske, religiøse, politiske)
Etiske. Ville det være etisk korrekt at slå fisken ihjel bare fordi man kan?

Ligger der en hensigt eller holdning bag:
Jeg tror, Evaristti ville have beskueren til at fundere over vores forhold til døden. Er nogle arters liv mere værd end andres? Hvorfor? Hvornår er det okay at slå ihjel? 
Nogen ville måske tænke, at en lille fisk fra eller til i verden kan være ligegyldig. Men det er jo trods alt et liv, og hvorfor er det liv så mindre hver end dit eller mit?

Hvordan kommer det til udtryk - virkemidler:
Fiskens svømmer rundt i en blender, der er forbundet til en stikkontakt. Derfor ligger dens liv i beskuerens hænder. Han/hun kan til hver en tid ende dens liv ved at trykke på en knap. 
Hvordan blev værket modtaget:
Det fik stor opmærksomhed, fordi mange blev forargede over det. To fisk blev blendet, hvilket førte til en større retssag, fordi mange mente at det var dyrplageri. 

mandag den 14. marts 2016

Symbolik - angstens offer

Som jeg ser det, forestiller billedet fire mennesker indsmurt i blod, der ser bange og fortvivlede ud. Ovenover det ene menneske sidder et sort monster af en slags.

De dominerende farver i billedet er sort, hvid, gul og rød.

Det røde forestiller først og fremmest blod, men sammen med det hvide kan det symbolisere Djævelen, der på dette billede er det sorte væsen.
Den sorte farve symboliserer angst, fortvivlelse og tomhed.
Hvid symboliserer oftest uskyld og godhed, hvilket kan betyde at menneskerne på maleriet er gode og ikke fortjener den pinsel, de går igennem. Det symboliserer også kulde og dødsfald.
Gul kan symbolisere en lang række synder og ugerninger, men i dette tilfælde tror jeg, at det står for sygdom, som i psykisk sygdom og angst.
Billedet kan også referere til efter Jesus' korsfæstning, da det ligner, at manden i midten af billedet ligger og af noget træ. De tre øvrige mennesker kan forestille hans tilhængere, og det sorte væsen forestiller døden.



Symbolik - Maria med den lille kerte


Maria med den lille kerte

Billedet forestiller Jomfru Maria og lille Jesus. Farverne er domineret af rød/guld/brune nuancer, der giver et varmt indtryk. Billedet er malet i renæssancen. Det kommer blandt andet til udtryk ved, at billedet er "roligt" - der sker ikke noget vildt. Desuden er det blevet lagt mange tanker i farver og detaljer.  

  • Den lyse blå farve i hende slør skiller sig ud. Farven symboliserer ærbarhed og det, at hun er Himlens Dronning idet hun er mor til Guds søn. Det samme gør den blå farve i hendes kjole/nederdel.
  • Kronen på hendes hoved symboliserer ligeledes hendes status som Himlens Dronning.
  • Det røde på hende Kjole symboliserer moderkærlighed
  • Der er meget guld i billedet, hvilket fortæller om Guddommelighed og sandhed.
  • Den grønne farve står for Maria og Jesus' loyalitet til Gud og Herrens og Sønnens gavmildhed.
  • Jesus holder et lys i sin hånd, hvilket fortæller om hans liv, der er ved at brænde ud.

søndag den 13. marts 2016

Abstrakt ekspressionisme

Abstrakt ekspresionisme er en del af det, man kalder den 'moderne kunst'. Den abstrakte kunst viser noget spontanitet, idet den ofte umiddelbart ser tilfældig ud, med klatter, streger og forskellige farver her og der. Det handler i højere grad om at udtrykke følelser end om perfektion. 
Billedet nedenfor er et godt eksempel. Det forestiller ikke noget bestemt, og alt på maleriet ser ret tilfældigt ud, men ved hjælp af farver og de bevægelser, der er gjort med penslen, kan man analysere de følelser, der er lagt i maleriet. Billedet her er fyldt med forvirring og frustration. Det behøver man ikke engang begynde at tænke over for at nå frem til, men det er følelser, man mærker, så snart man ser på billedet. Det hele er ét stort rod, og man kan se, at de sorte farver nærmest er blevet kastet på. Jeg forestiller mig i hvert fald en mand, der ser vred ud, stå at stryge farverne over billedet med store, kraftige bevægelser med rynket pande. 

Farveteoretisk forklaring



Der findes mange farver og endnu flere nuancer af hver farve. Alle disse farver kan opdeles på mange måder.
Først og fremmest er der primære, sekundære og tertiære farver.

Primære farver: De primære farver består af rød, gul og blå. Det er grundfarverne, hvilket vil sige, at de ikke er blandet af andre farver. Til gengæld kan man få andre farver ved at blande dem.

Sekundære farver: Grøn, orange og lilla. Fælles for disse tre farver er, at de alle er blandet af to af de primære farver.

Tertiære farver: De tertiære farver er alle farver end de ovennævnte.

Man kan også inddele farver på andre måder:

Akrome farver: Sort og hvid.

Pastelfarver: Hvid blandet med enten en primær eller sekundær farve.

Nabofarver: De farver, der ligger ved siden af hinanden i farvecirklen.

Komplementære farver: De "modstående" farver i farvecirklen. Fx er orange og blå modstående, fordi orange ikke er blandet af blå, men af de øvrige primære farver, rød og gul.

Kolde og varme farver: De kolde og de varme farver ligger på hver sin side i farvecirklen. De kolde farver er dem, i de blå/grønne nuancer, mens de varme er dem i rød/gule nuancer. I malerier og andre kunstværker bruger man farvernes varme og kulde til at skabe stemning og udtrykke følelser.

fredag den 4. marts 2016

Paul McCarthy installations analyse Train mechanical






















Kunstner: Paul Mccarthy

Årstal: 2003-2009

Materialer: Stål, platin silikone og glasfiber, (censor)
- Materialerne er praktiske for skulpturen, da det er med til at gøre den bevægelig, her fx. platin silikonen.

Størrelse: 2769x152cm,4x566cm,4cm
Hvor er installationen udstillet?
- Installationen har været på forskellige museer, den har blandt andet været i London.

Går installationen i samspil med rummet?
Nej, væggene er hvide og det giver ikke noget samspil, da der ikke er andet at kigge på. Der er censor på installationen, så den går i gang når beskueren kommer ind i rummet. Udover det gør det ikke nogen forskel hvilket rum den står i da installationen trækker stort set alt opmærksomheden.

Er der et forløb eller en tidslig dimension i installationen?
- Da installationen køre og ring vil vi ikke sige der er en tidslig dimension eller et forløb i installationen.

Opfordres beskueren til at forholde sig aktivt eller passivt til værket?
Aktivt da der hele tiden sker noget. Det er tydeligt er der sker en seksuel handling og det provokere beskueren. Du skal bevæge dig rundt om værket, for at få en helhed omkring den.


Har beskueren mulighed for at røre ved værket? Interagere med værket?
  • Der er mulighed for berøring

Hvilke sanser taler installationen til?
   - Synssansen, høresansen, følesansen,







Hvilke stemninger er der i værket?
  • Stemningen er grum og pervers. Det er et provokerende et meget provokerende værk.

Farver
  • Lerfarver og sort.
  • Farverne er de samme, udover maskinen, den er sort hvor resten er hudfarvet.  

Musik/lyde:
  • Grise lyde der piver.
Er der et budskab eller en fortælling i værket?
  • Ytringsfrihed/Trykkefrihed
  • Værket er ment til at provokere, hvilket det også har succes med. Jeg tror, det er meget få, der ville gå forbi det uden at kigge på det en ekstra gang. Det tiltrækker beskuerens opmærksomhed. Først og fremmest er dyresex unaturligt og noget langt de fleste tager afstand fra og bliver stødte af. Derudover er det nedværdigende over for George Bush (dem begge), og det vil derfor nok også især støde hans/deres tilhænger(e).
    Desuden er begge præsidenter er meget konservative. De er ikke meget for forandringer, og alt skal være traditionelt og naturligt. Derfor strider værket blot endnu meget imod alt, hvad de står for.

Er der en forhåndsviden, man skal have for at forstå værket?
Man kan sagtens blive provokeret uden at vide, at det forestiller George Bush og Junior, men så er det nok mere på det etiske plan, hvilket nok ikke er det, der er meningen. Har man noget forhåndsviden, vil man, især hvis man er tilhænger af Bush og Junior, nok nærmere blive provokeret på det politiske plan.