I guldalderen (1800-tallet) var det meget populært at male smukke landskabsbilleder. Det er en periode, hvor kunsten virkelig hylder det smukke, romantiske og idylliske gennem kunsten, og man fremviste landet fra sin absolut bedste side. Det var med til at skabe national bevidsthed og stolthed blandt danskerne.
J. Th. Lundbye
Johan Thomas Lundbye var en maler og tegner, der levede fra år 1818-1848, hvor han døde, da han ved et uheld blev ramt af en kugle fra et gevær under forberedelse til at gå i krig.
Taget i betragtning af, at han ikke nåede at fylde 30 år, nåede han at male en hel del. Han malede omkring 400 malerier, hvoraf langt de fleste var landskabsbilleder, specielt fra den sjællandske natur. I sin dagbog i 1842 skrev han:
"Hvad jeg som Maler har sat som mit Livsmaal er: at male det kjære Danmark, men med al den Simpelhed og Beskedenhed, som er saa characteristisk for det"
Han ville altså, ligesom guldalderens øvrige malere, hylde Danmark gennem naturalistiske billeder.
Selvom hans malerier var naturalistiske, men ikke altid helt realistiske, idet han godt kunne finde på at pynte lidt på maleriet for at romantisere det yderligere. Han malede aldrig udenfor, men tegnede sine skitser her, hvorefter han tog hjem for at male selve billedet.